F*ck die onzekerheid

Zo dat is een fijne titel of niet?
Maar het was wel zo.  Ik ging naar de presentatie van Vreneli Stadelmaier bij Boode in Bathmen over het ‘Impostor Syndrome’ waar met name vrouwen veel last van kunnen hebben.

Boode - Vreneli Stadelmaier

De grootste barrière die vrouwen tegenkomen bij het realiseren van hun dromen, is hun eigen onzekerheid. Rationeel weten talentvolle vrouwen dat ze capabel en geschikt zijn. En toch vrezen ze door de mand te vallen.

Vrouwen ( en ook mannen) hebben het idee dat ze eigenlijk iedereen voor de gek houden en niet capabel blijken te zijn. Dat gevoel overvalt ze, het overkomt ze, een onterechte angst voor ontmaskering. Ze weten niet hoe ze met dat gebrek aan zelfvertrouwen moeten omgaan. Als gevolg daarvan leggen ze de lat voor zichzelf heel hoog, of heel laag. Ze ontwikkelen barrières voor succes.

Het was een heerlijke avond georganiseerd door vier dames namens het MKB Deventer.

Maar wat is het ‘Impostor Syndrome’? Dit zegt Vreneli er zelf over:

Wat is het Impostor Syndrome?

In 1978 duikt de term impostor syndrome voor het eerst op in de Verenigde Staten. Het zou gaan om een bijzondere vorm van onzekerheid die met name ‘succesvolle’ vrouwen treft. Een ‘normale’ onzekerheid treedt op als je iets moet doen wat je nog nooit hebt gedaan. Bijvoorbeeld salarisverhoging vragen of voor de allereerste keer autorijden. Of wanneer je een date hebt met een onbekend, waarschijnlijk erg leuk persoon. Dan is het behoorlijk logisch dat je onzeker bent.

Bij het impostor syndrome gaat het om een onzekerheid waarbij je rationeel wel weet dat je de taak die je moet doen kunt uitvoeren, maar je je toch enorm onzeker voelt. Het gaat om onzekerheid van mensen die alle redenen hebben om trots op zichzelf te zijn, om wie ze zijn en wat ze bereikt hebben, maar die zich zo miserabel voelen omdat ze het idee hebben dat ze feitelijk niet voldoen.

Lees verder op haar website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *