fbpx
Pascal-Hulsegge-Linda-Vaneker-Deventer-case5

Case 5 – Negatieve reactie op online content

Case 5
Negatieve reactie op online content

Hierbij een nieuwe case met een praktijkvoorbeeld (van Linda) en Pascal Hulsegge geeft als advocaat Arbeidsrecht [JPR Advocaten] aan wat er in de wet geregeld is.

C A S E :

Linda:
Wat doe je wanneer ex-medewerkers negatief reageren op je online content op LinkedIn, Facebook, Instagram, etc.

Negatieve reacties online content

Een van je medewerkers is met gedoe uit dienst gegaan en is niet blij. Dit weet je en ook lees je dit terug in de commentaren die hij of zij geeft op je online content op de socials. Helaas gebeurt dit regelmatig. 

Wat doe je hiermee, of wat kun je en mag je hiermee doen? Wat is er in de wet geregeld? We leggen het weer voor aan Pascal.

* * * * *

Instructiebevoegdheid

Wanneer een ex-werknemer zich negatief uitlaat over de werkgever, heeft de werkgever geen instructiebevoegdheid meer. De arbeidsovereenkomst is immers opgezegd.

Wanneer de werknemer via een vaststellingsovereenkomst afscheid heeft genomen, is meestal de bepaling opgenomen dat de werknemer zich niet negatief zal uitlaten over werkgever.

Kort geding

Als blijkt dat de werknemer deze bepaling schendt, dan staat de werkgever niet met lege handen. Zo kan de werkgever eerst een brief sturen met daarin het verzoek te stoppen deze negatieve informatie te verspreiden. Mocht de ex-werknemer daar geen gehoor aan geven, kan de werkgever een kortgeding starten. Daarin verzoekt de werkgever om de vaststellingsovereenkomst na te komen in combinatie met een dwangsom.

Vaststellingsovereenkomst

Is er geen sprake van een vaststellingsovereenkomst, dan kan de werkgever alsnog een verzoek doen tot het verwijderen van de negatieve informatie en plaatsen van een rectificatie. Ook in die situatie kan de werkgever naar de kortgedingrechter stappen als er geen gehoor aan het verzoek wordt gegeven.

Een (lastige) case

Oh trouwens, heb jij een (lastige) case, stuur ons een mail en wellicht kunnen we dit ook in een anoniem bericht bespreken. Uiteraard krijg je vooraf de tekst te lezen. 

CONTACT

Lees hier onze andere cases