Case 6
Online activiteit tijdens werktijd
Hierbij een nieuwe case met een praktijkvoorbeeld (van Linda) en Pascal Hulsegge geeft als advocaat Arbeidsrecht [JPR Advocaten] aan wat er in de wet geregeld is.
C A S E :
Linda:
Wanneer medewerkers overdag wel heel veel op de socials zitten. Mag je hier iets van zeggen?
Telefoongebruik tijdens werktijd
Je ziet medewerkers veel op hun telefoon tijdens werktijd. Wat zijn ze aan het doen? In ieder geval op dit moment niet aan het werk. Wanneer zeg jij er wat van? Durf je er wat van te zeggen of nog anders….. mág je iets van zeggen van deze online activiteit?
Wat doe je hiermee, of wat kun je en mag je hiermee doen? Wat is er in de wet geregeld? We leggen het weer voor aan Pascal.
* * * * *
Instructiebevoegdheid
Zoals in een eerdere case besproken heeft de werkgever op basis van de wet een instructiebevoegdheid.
De werkgever mag een werknemer instructies geven, mits deze vallen binnen de grenzen van de arbeidsovereenkomst.
Socialmediacode
In een socialmediacode kan de werkgever gedragsregels opnemen waaraan werknemers zich dienen te houden op het gebied van social media. Zo kan de werkgever in die code opnemen in hoeverre een werknemer onder werktijd gebruik mag maken van social media voor privédoeleinden. Houdt de werknemer zich hier niet aan, dan mag de werkgever eventueel sancties opleggen.
Ingewikkeld
Het ingewikkelde aan deze case is de manier waarop de werkgever achter deze informatie is gekomen.
Ziet de werkgever het vele social media-gebruik met eigen ogen, dan kan hij verwijzen naar de gedragsregels en de werknemer erop aanspreken of indien nodig sanctioneren. Heeft de werkgever dit achterhaalt door de computer van werknemer te laten monitoren, dan spelen privacy rechtelijke kwesties. Wij adviseren werkgevers hier terughoudend mee om te gaan en advies in te winnen van een advocaat op dit gebied.
Kortom, de werkgever mag – gelet op zijn instructiebevoegdheid – iets zeggen van overmatig social media gebruik op de werkvloer.

Een (lastige) case
Oh trouwens, heb jij een (lastige) case, stuur ons een mail en wellicht kunnen we dit ook in een anoniem bericht bespreken. Uiteraard krijg je vooraf de tekst te lezen.
Lees hier onze andere cases

Case 6 – Online activiteit tijdens werktijd
Wanneer medewerkers overdag wel heel veel op de socials zitten. Mag je hier iets van zeggen?

Case 5 – Negatieve reactie op online content
In dit bericht behandelen we case 5, wat doe je wanneer ex medewerkers negatief reageren op je online content.

Case 4 – Verplicht liken en delen
In dit bericht behandelen we case 4, mag je je medewerkers verplichten om je berichten te liken en te delen op de online kanalen?

Case 3 – Online bedrijfsfoto’s
In dit bericht behandelen we case 3, een werknemer gaat uit dienst en hij staat op diverse online bedrijfsfoto’s. Moet jij deze als werkgever verwijderen?

Case 2 – LinkedIn profiel
In dit bericht behandelen we case 2, een werknemer gaat uit dienst moet hij dan verplicht zijn LinkedIn profiel aanpassen?

Case 1 – Online wachtwoorden
In dit bericht behandelen we case 1, van wie zijn de online wachtwoorden en van wie is de facebook- of linkedinbedrijfspagina?